Стари Книги

Стари и антикварни книги
Начало | Въпроси и отговори | Полезни връзки | Условия за БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА | Контакти | Доставка и заплащане | Промоция |
Стари и антикварни книги, списания, помагала, сборници, Каталог на стари книги, антикварни. Стари списания, учебници, граматика,учебници, Детски, Домашни любимци, животни и животновъдство, Други книги ЕНЦИКЛОПЕДИЯ, Занаяти, Здравни, билкарство, ечителство,Изкуство, кино, театър, опера, балет, фотография, История, археология ,Карти и пътеводители, Медицина, Митове,легенди, Наука, Повести, разкази, Новели, Поезия,песни, Радиотехника, Религия, Речници,разговорници, Романи, Списания, алманаси, Техническа литература, Художествена, Чуждоезични

Книга на чудесата  

Жанр: Тайни, Загадки, Легенди
Автор:
Издател: Отечество
год. на изд.:
Корици: С меки корици
Страници: 260 бр
Размери: 21/14 см
Тегло: 350 гр.
Наличност: 4 бр.

Цена:

10 8 лв

Сподели:
Принтирай
 

Купи

Изпрати запитване

Описание

Натаниел Хоторн


Натаниел Хоторн
американски писател
Nathaniel Hawthorne.jpg
Роден: 4 юли 1804 г.
  Салем (Масачузетс), Съединени американски щати
Починал: 19 май 1864 г.
(на 59 г.)
  Плимут (Ню Хампшир), Съединени американски щати

Натаниел Хоторн или Натаниъл Хоторн (на английски Nathaniel Hawthorne, 1804-1864) е централна фигура на американския ренесанс. Най-известните му произведения са „Алената буква“ (1850) и „Къщата със седемте фронтона“ (1851). Хоторн е сред първите американски писатели, които изследват дълбоките мотиви в поведението на героите си. Централна тема в творчеството му е чувството за вина, породено от конфликта между стремежа към лично щастие и ограниченията на обществените норми за поведение.

Натаниел Хоторн е роден в Салем, Масачузетс на 4 юли 1804 г. Негов прадядо е участвал като съдия в печално известните процеси срещу вещиците в Салем (1692). Детството на Хоторн е самотно – живее само с овдовялата си майка, на която разчита до края на живота си за морална подкрепа и утешение. Хоторн завършва колежа Боудоан в щата Мейн (1821-24), където негов състудент е бъдещият 14-ти президент на САЩФранклин Пърс.

От 1825 до 1836 Хоторн пише кратки материали за списания и вестници. Сред приятелите му е Джон О'Съливан, редактор на „Демократически преглед“. Първият роман на Хоторн, „Фаншоу“ е публикуван анонимно на разноски на автора през 1828. В него се разказва за студентския живот в един колеж. Този роман не се радва на интерес от читателската аудитория и писателят изгаря останалите непродадени бройки. Покрай издаването на „Фаншоу“, обаче, Хоторн завързва приятелство със Самюел Гудрич от Бостън, издател на популярното „Американско списание за полезни и забавни знания“. Хоторн става сътрудник на списанието, като пише предимно разкази и книжки за деца. През 1837 г. са публикувани неговите „Приказки, разказани повторно“ – книга, високо оценена от Едгар Алън По.

През 1842 г. Хоторн се сприятелява с трансценденталистите от Конкорд – Ралф Уолдо Емерсън и Хенри Дейвид Торо. Но Хоторн изпитва недоверие към интелектуалците и артистите. Той смята, че трансценденталистите гледат прекалено оптимистично на живота и забравят, че човешката природа има и своите тъмни страни. През 1842 Хоторн се жени за София Пибоди – активна участничка в трансценденталисткото движение. Поради растящото семейство и невъзможността да изкарва прехраната си като писател, Хоторн започва работа като чиновник към пристанището на Салем. След три години е уволнен. „Мразя този град“ казва Хоторн за Салем, „мразя да излизам по улиците му и да се срещам с хората му“.

През 1850 г. Хоторн публикува „Алената буква“ – изключително популярен и до днес роман за тайната любов на Естер с преподобния Артър и детето от грешната им връзка. Действието се развива в края на XVII век, когато пуританизмът в Америка е в разцвета си. Строгото пуританско общество осъжда на изолация съгрешилата Естер. Младата жена е принудена да носи алена буква „П“ (прелюбодейка), пришита върху роклята на гърдите ѝ. Естер обаче приема унижението си с достойнство. Тя живее скромно, възпитава дъщеря си в християнски добродетели и помага на бедните и болните. С годините значението на позорната буква се заличава от съзнанието на съгражданите ѝ, дъщерята се омъжва за европейски благородник, а възрастната Естер е уважавана и търсена за съвет от млади и стари. Днес образът на Естер се счита за първия образ на феминистка – класически пример на сексуално независима жена и смела алтернатива на Ана Каренина. Влиянието на „Алената буква“ се усеща в редица по-късни произведения от американски автори, като например „Портрет на една дама“ на Хенри Джеймс, „Пробуждането“ на Кейт Шопен, „Както лежах и умирах“ (As I Lay Dying) на Уилям Фокнър.

На следващата година след публикуването на „Алената буква“ излиза и „Къщата със седемте фронтона“ (The House of the Seven Gables). В основата на историята, разказана в нея, е легендата за проклятието, отправено към рода на самия Хоторн от една жена, осъдена на смърт като вещица по време на съдебните процеси в Салем от края на 17-ти век. Проклятието носи нещастия на обитателите на голямата къща. Накрая един от потомците на убитата жена се оженва за младо момиче от прокълнатия род и така слага край на наследствения грях.

Междувременно Хоторн завързва близко приятелство с Херман Мелвил, който му посвещава романа си „Моби Дик“. Хоторн вече е охладнял към приятелите си трансценденталисти. Той лично е прекарал известно време в утопична комуна и през 1852 г. публикува „Романс за Блайдейл“ – силно критична картина на живота в комуната. Образите в този роман са базирани на исторически лица. Чрез тях Хоторн убедително разкрива неизбежните дефекти на всяко утопично общество.

През 1853 г. Франклин Пърс става президент на САЩ. Хоторн, който е написал кампанийната му биография, е назначен за консул в Ливърпул, Англия. Той остава в Ливърпул четири години, след което прекарва още година и половина в Италия. Там написва „Мраморният елен“ (1860) – история на един конфликт между невинност и виновност. Това е последният му завършен роман. Хоторн се завръща в родината и умира на 19 май 1864 по време на планински поход с приятеля си Франклин Пърс. След смъртта му, неговата съпруга редактира и издава записките му. В съвременните издания на тези записки са възстановени всички променени от нея пасажи и са добавени всички пропуснати.

 

Други книги от Тайни, Загадки, Легенди

Споделете с Ваши приятели!

Споделяне

Покупки

Промоция

Случайни

Реклама

ДОСТАВКА ЗА 4.60 лв. ДО ОФИС НА ЕКОНТ.

Доставка до офис на Спиди 3.60 лв 

(Поръчка над 20 лв БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА)

Доставка за 4.50 лв. до избран от вас адрес.

(Поръчка над 30 лв. БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА) 

Защо трябва да купувате книги от нас www.stari-knigi.com.

-При нас не е нужно да се регистрирате, помните пароли и потребителско име

-Без минимална поръчка

- Поръчката получавате с куриер от 2 до 5 дни

- www.stari-knigi.com се разраства бързо, нашата цел за напред да ви предложим голям избор на заглавия на книги и слисания. 

- ПРИ НАС Е ЛЕСНО!!!   

   

 

Начало   Промоция   Въпроси и отговори   Полезни връзки   Реклама   Контакти   Доставка и заплащане  

Уеб сайт и дизайн
Начало Интернет магазин, Уеб сайт за фирма, Уеб Дизайн, Уникални уеб системи,Онлайн магазини